Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Як навчити дитину гратися самостійно?
Random
 
Часто батькам доводиться доглядати за дитиною, наводити лад вдома, готувати, прати, ходити на роботу та робити ще безліч невідкладних справ одночасно. А ще й важливо у всій цій метушні не забувати один про одного:) Набагато легше встигати все, коли дитина не тільки вміє, а любить гратися самостійно. Як її привчити до цього? Радить Тетяна Корякіна.
 
Чому діти не граються самостійно?
 
Усі діти різні. Одні можуть захопитися іграшками і тихенько бавитися ними хоча б 10 хвилин, інші ходять за мамою «хвостиком». Також частково впливає атмосфера у родині: якщо батьки нервуються або сваряться, то і дитина буде почувати себе неспокійно, відповідно, потребуватиме контакту з матусею чи татком. Часто так реагують і малюки, яких постійно відганяють від себе, особливо якщо це діти до 2 років. У період кризи першого року малюки дуже бояться залишатися наодинці та їм, як ніколи, потрібна батьківська підтримка. 
 
7 кроків до самостійних ігор
 
Розслабтеся. Якщо ви будете дратуватися через дрібниці, малюк відчує це і теж буде неспокійним. Невипрасувана білизна зачекає.  Якщо дитині потрібна ваша увага, то приділіть її. 
 
Якщо у вас багато вільного часу, проведіть його з дитиною. Тоді малюк насититься вашою увагою і схоче спробувати щось інше, наприклад, побути наодинці.
 
Дитина має вас бачити. Якщо ви, наприклад, готуєте їжу, облаштуйте у кухні куточок для маляти, звідки вона могла б вас бачити. Так дитина ніби і сама, а ніби і поруч з вами. Можете коментувати свої дії, співати, розважати дитину розмовами, попросити щось принести. 
 
Разом із мамою. Малюк буде менше тягнути на себе увагу батьків, якщо робитиме теж саме, що і ви. Наприклад, коли готуєте борщ, нехай і дитина щось «готує» у своєму іграшковому посуді. Так само за допомогою іграшок можна прати, прибирати, працювати у садочку тощо. 
 
«Мені потрібно це зробити». Часто на плечах батьків лежить дуже багато справ, і не завжди дитина може це прийняти. Але якщо ви твердо залишатиметесь на своїй позиції та поясните, чому ви вчиняєте саме так, – згодом дитина навчиться сама себе чимось розважати, поки батьки не можуть приділити їй увагу.
 
Цікаве і заборонене. Діти – ті ще бешкетники. Будь-яка заборона лише підштовхує їх здійснити задумане. Підіграйте. Удайте, ніби забули закрити комод з якимись речами (попередньо заберіть звідти усі небезпечні предмети). Нехай ваш маленький дослідник пограється.  І у вас звільниться трохи часу.
 
Поступово. Не розраховуйте, що дитина відразу кинеться гратися самостійно. Поступово, маленькими кроками збільшуйте період цієї самотності. Наприклад, скажіть, що збігаєте на кухню, щоб помішати суп абощо. А маля хай у той час, приміром,  малює.
 
Щось новеньке. Нові іграшки завжди привертають увагу дитини. Навіть якщо це давно забуті старі іграшки, якими дитина давно не гралася. Давайте маляті  час від часу щось нове, це відволіче її.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage