Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Як данські батьки виховують найщасливіших у світі дітей
Random
 
За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, Данія була батьківщиною «найщасливіших у світі людей» протягом майже 40 років. Як саме данським батькам вдається виховувати щасливих та врівноважених дітей і робити це так, щоб вони зберігали це відчуття радості й у дорослому віці?  Відповідь на це питання дала співавтор книги «Данське виховання: посібник з виховання найщасливіших дітей у світі» («The Danish Way of Parenting: A Guide To Raising The Happiest Kids in the World») Джессіка Александер - американка, яка виховує своїх дітей у Данії. Читаймо :)
 
Головне – вміти співпереживати
 
Данські батьки активно вчать своїх дітей вмінню співчувати та цінувати інших. Вони роблять усі ставки на командну роботу, а не зосереджуються на бажанні стати зіркою. Вони працюють більше над формуванням самооцінки дитини (повага до себе, що впливає й на ставлення до інших), ніж над впевненістю дитини у собі (що є акцентом на зовнішність і стає критерієм ставлення до людей). Ця міцна основа побудована на емпатії, що, як вважають у Данії, приносить справжнє щастя кожній людині у довгостроковій перспективі.
 
Гра – основа дитячого розвитку
 
Данці не намагаються програмувати життя своїх дітей. У країні гра вважається однією з найважливіших справ, якою може займатися дитина, навіть у школі. Важливий акцент данці роблять на незалежному розвитку, а це означає, що батьки втручаються у процес навчання лише для того, щоб підтримувати в дітях цікавість до навчання та радість від отримання нової інформації. Такий вид розвитку формує більш високу самооцінку і адаптивність, і гра сприяє цьому. Данці кажуть: «Для дітей гра є серйозним навчанням».
 
Говорити на серйозні теми
 
Данців активно вчать співчуттю ще у школі, і навіть з дошкільного віку. Для них це так само важливо, як і викладання математики або англійської мови. З дітьми говорять про реальні життєві ситуації і про те, що не кожна з них матиме щасливий кінець. Казки Ганса Крістіана Андерсена часто є  дуже злими або сумними, але в Америці ми знаємо набагато добріші їхні варіанти. В оригіналі, наприклад,  Русалочка не одружилася з принцом. Вона помирає від смутку і перетворюється на морську піну.  Читання книг, які розкривають жорстокі теми, допомагає батькам обговорити широкий діапазон емоцій та ситуацій зі своїми дітьми, і це, як доведено, покращує навички співпереживання.  Я думаю, що в Америці, ми, як правило, уникаємо сумних тем та холодних емоцій, якщо не можемо з ними впоратися. У Данії люди просто поринають у них! Книги, які мій чоловік читав донці, часто викликали у неї здивування і шок, але їй це потрібно, і я знаю, що це їй подобається.
 
Насильство – не вихід
 
Ще з 1984 року у Данії законом заборонено карати дітей з метою виховання. Данські батьки навіть не вдаються до ультиматумів, а використовують більш дипломатичний підхід. Зрештою, це  дуже ненасильницька культура. Батьки зосереджені на управлінні проблемою, а не на дисциплінуванні дітей. Вже став культурною нормою «Hygge» - затишний родинний час, коли в центрі уваги не «Я», а «ми» - родина разом... 
 
Я переконана, що  якби люди заглибились у цю систему виховання і спробували реалізувати хоча б один принцип з данського досвіду, такий як «Hygge» наприклад, це допомогло б наступному поколінню бути щасливішим. Можливо це й звучить занадто голосно. Але я, як американка, яка на власному досвіді відчула та пройшла данський шлях виховання дітей, знаю, який потужний результат це може дати.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage