Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Верхи на кукурудзомобілі — у світі казок Ервіна Мозера
Random
Власна (!) справжня (!) велика (!) книжка — не картинка, не картонка, — а цілісінький «роман» — 180-сторінковий зшиток, точнісінько як у мами чи тата, — справжній скарб для маленького читача. Особливо, якщо на практиці він виявиться досить зручним, яскравим, щедро проілюстрованим пригодницьким чтивом, актуальним для широкої 2-6-річної аудиторії. Саме такими є дві «Великі книги маленьких мишачих пригод» австрійця Ервіна Мозера під єдиною назвою «Мануель і Діді» від «Видавництва Старого Лева».
 
 
Ніна Захоженко, Букмоль
 
У кожній із них по 24 коротенькі не пов’язані між собою історії про двох друзів — польових мишок Мануеля і Діді. Пригоди каталогізовані за порами року. З оповідки до оповідки мишенята кудись мандрують полем/лісом/лугом, іноді навідують друзів — їжачків, ховрашків, сов, — чи запрошують гостей до себе. У цій невпинній метушні є щось від наркотичного ефекту мультсеріалів. Мануель здебільшого щось вигадує і майструє, Діді — допомагає і захоплюється другом. Так, розподіл ролей нерівноцінний, але ці стосунки — чиста умовність, адже уся пригода здебільшого криється у самій вигадці. Збудувати будинок із печива, сховатися від дощу під квіткою, зробити кораблик з гриба чи повітряну кулю зі старої пантофлі — отакі казки-скелетики з десяток речень у кожній.
 
«Мануель і Діді» — справжній тренажер для уяви, що підійде як початківцям, так і затятим фантазерам.
Від літератури тут лише сюжетотворчі коліщатка та деякі «смачні» деталі. На кожній сторінці — точна ілюстрація до тексту, так що за кілька прочитань найменші читачі починають переказувати книжку «по картинці». А поруч невеличка картинка-бонус з життя комашок — ці казки автор залишає скласти нам самим. За великим рахунком, «Мануель і Діді» — це майже комікс. Однак саме теплі, по-доброму дитячі ілюстрації Ервіна Мозера (автора і художника водночас) — одна з великих переваг цих книжок. Вони створюють затишний простір, у якому, цілком можливо, малюк вигадає свої власні перші казки.
 
До теми. Купити книгу «Мануель і Діді. Велика книга маленьких мишачих пригод»
«Мануель і Діді» — справжній тренажер для уяви, що підійде як початківцям, так і затятим фантазерам. Це історії про те, як цілий день гратись одним прутиком і що можна зробити з горіхової шкаралупи. У них старанно зібрані найпопулярніші мотиви дитячих ігор: усі ці шукання скарбів, літання в капелюсі, лаштування будиночків та вимощування ліжечок. Казки Мозера побудовані так, ніби їх складали діти. Це світ чарівних «зненацька» і «аж раптом». Світ дивакуватих ігор з відкритими кінцівками і захопливих пригод, у які може завести дитяча уява, якщо дати їй злетіти на першому ліпшому кукурудзомобілі.
 
 
Жодних повчань, моралізаторства і глибинних підтекстів. Книжки про Мануеля і Діді настільки ж милі, наскільки й розбишацькі. Друга «Велика книга» починається з грайливого авторського підморгування — історії про те, як мишенята наробили літачків з нудної книжки. Під її палітуркою вони сховались від дощу. Ну от, маєте готовий рецепт, що робити, якщо ваша дитина виявиться байдужою до мишачих пригод. Та звісно, автор цього рецепту зробив усе, щоб із його власними книжками цього не трапилось.
 
Жодних повчань, моралізаторства і глибинних підтекстів. Книжки про Мануеля і Діді настільки ж милі, наскільки й розбишацькі.
І справді, поріг входження у казки Мозера дуже низький. Тут кожне речення — дія, кожна сторінка — зміна. Історія, як у дитячій грі, відбувається у теперішньому часі. Оповідь — чистий рух сюжету без надмірної літературності. Однак словник автора досить багатий, актуальний і ясний. Малеча обов’язково вивчить нові слова і вирази, а для доросліших дошкільнят тут неодмінно «буде що почитати». Тому діти, які ледь навчились робити це самостійно, з радістю повернуться до мишачих пригод і не менше за малюків пишатимуться своєю власною (!) справжньою (!) — самостійно прочитаною (!) — великою книжкою.
 
До теми. Купити книгу «Мануель і Діді. Друга велика книга маленьких мишачих пригод»
А остаточно вирісши з «Мануеля і Діді», можна сміливо переходити до «Фантастичних історій на добраніч» — збірки оповідок того ж автора з дещо розлогішим текстом та новими персонажами.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage