Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Техніки швидкочитання не ефективні, стверджують вчені
Random
 
Вчені провідних американських університетів спростували інформацію те, що різні техніки так званого швидкочитання дають можливість опрацювати великі обсяги тексту за короткий період ефективно. Дані дослідження вони опублікували у журналі «Psychological Science in the Public Interest». 
 
Зазвичай людина здатна прочитати в середньому 200-300 слів за хвилину. Сьогодні існує безліч методів та технік швидкочитання, такі як читання по діагоналі, по абзацу чи перегляд тексту як послідовності слів, які дають можливість за хвилину охопити близько 600 слів. Проте ці техніки не дають змоги сприйняти текст та осмислити його, не кажучи вже про запам`ятовування.
 
Вчені провели дослідження, яке показало, що при швидкочитанні зорова система людини втрачає деякі свої функції. Так, при перегляді цілих абзаців, коли читач фокусується лише на ключових словах, охоплення тексту периферійним зором не працює. Особливо, якщо тематика тексту незнайома. Також при традиційному читанні 10% часу займає повернення до прочитаного речення, якщо його зміст не був зрозумілим. При швидкочитанні цього повернення немає, відповідно знижується ефективність сприйняття.
 
Тому вчені заявили, що всі  техніки швидкочитання насправді не дають такого ефекту, на який ми очікуємо. Збільшити швидкість прочитання того чи іншого тексту можна лише читаючи багато книг різної тематики.Тоді мозок частіше взаємодіє з текстом, і темпи читання пришвидшуються. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage