Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Техніка для душі
Random

Вікторія Зенгва, Друг читача 

На перший погляд, книга чеського письменника Мартіна Содомки про те, як змайструвати автомобіль. Для цього автор дасть вам і вашому малюку схеми, інструкції і практичні поради. Звісно, дещо спрощені; справжні варто шукати, мабуть, у товстенних інструкціях для дорослих. Тим не менше, Содомка знає про начиння автівок із власного досвіду, адже разом із друзями реконструював Шкоду 1963 року, яка потім пройшла тест-драйв у подорожі до Монте Карло. Письменник – фанат ретроавтомобілів. А 60-ті минулого століття для нього – рай автолюбителя: «Час, коли світом їздять найгарніші автомобілі, бензин коштує копійки, швидкість за містом необмежена, а дороги порожні». Це захоплення старими авто він переносить і у книгу для малят «Як змайструвати автомобіль», хоч дуже вірогідно, що наші діти, ставши дорослими, бачитимуть машини, які їздять на бензині, хіба що у музеях і майструватимуть авто уже за зовсім іншими технологіями. Так чи так, юним технікам треба з чогось починати. Хоч би і з того, щоб зрозуміти, як працює двигун внутрішнього згоряння.

Але чи мають сенс усі на світі автомобілі, літаки, мотоцикли і будинки (Содомка продовжує роздавати практичні поради в інших книжках, які незабаром вийдуть українською), якщо у тебе немає друзів? Очевидно, що ні. Щоб акцентувати на тому, що техніка потрібна для душі, а не душа для техніки, автор відмовися від формату дитячої енциклопедії, у якому спершу задумувалася ця книга, і розробив для неї героїв і сюжет, які спершу можуть здатися мозку, спраглому до знань, зайвими і другорядними. Пацюк Арні, горобець Зила і жабун Бородавка дуже схожі на тих простих і тямущих сусідських хлопців, яких ви пам’ятаєте з власного дитинства за постійними спробами схрестити пральну машину з велосипедом «Україна». Звісно, вашим знайомим, заважили хулігани, а у книзі «Як змайструвати автомобіль» на заваді до автомобільного щастя стоїть цілий гангстер – пацюк Жак. Що ж, дітей не треба відгороджувати від правди життя. А правда така: справжня дружба і креативне мислення здолають усі труднощі.

Якщо хтось планує купити дитині книжку і таким чином здобути кілька хвилин вільного часу для себе, вам до іншої полиці. Малюку, звісно, не усе буде зрозуміло у кресленнях і страшних словах, на кшталт, «гумовий кожух», «барабанне гальмо» і «кермовий редуктор». Із цим усим він одразу ж прибіжить до вас, і ви проведете кілька незабутніх годин намагаючись йому пояснити та й, можливо, що гріха таїти, самому второпати, що й до чого. І ви з вашою дитиною будете спілкуватись – довго, цікаво, особисто, відірвавшись від телефону й інтернету. Новий вид дитячої літератури – книга, що спонукає батьків і дітей говорити один з одним. На сьогодні дуже актуально.

Українське видання «Як змайстувати автомобіль» дійсно якісне, видрукуване на хорошому папері з великими малюнками і схемами. Таку книжку хочеться торкатися, гортати, навіть не читаючи (Тим паче, що «м’ясо» автомобільної ідеї якраз у малюнках, а не у тексті.). Шрифт, здається, дещо замалий для дитячої книжки, яку в анотації рекомендують із 7 років. Зрозуміло, що розказати про такий складний механізм на 55 сторінках з малюнками та ще й з сюжетом не так просто, тож видавцям довелося йти на компроміси.

Одним словом, якщо ваша мета – виростити тямущу, допитливу дитину, якщо ви самі любите ретроавтомобілі й непопсові малюнки, якщо, нарешті, ви вважаєте, що дружба – це передусім спільні інтереси, і хочете, щоб ваша дитина стала вашим другом, ласкаво просимо у світ техніки Мартіна Содомки.

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage