Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Шептицький від А до Я»: Віра, Надія, Любов
Random

Міра Київська, Букмоль

Кожен із нас набуває граней внутрішнього Я: працьовитості чи лінощів, милосердя чи байдужості, доброчинства чи жадібності, симрення чи хвальковитості. Кожен ступає шляхом або чеснот, або безчестя.

Митрополит Андрей усім своїм життям утверджував віру, надію і любов як засадничі чесноти світу, в якому мільярди Я мають порозумітися, щоб співіснувати в мирі й приязні. Твоє Я серед тих мільярдів.

Абетку «Шептицький від А до Я», що нещодавно з’явилася у «Видавництві Старого Лева», можна впевнено назвати найкращою абеткою цього року і найкращою книжкою про відомих особистей, з усіх, що маємо в Україні на сьогодні. Усе в ній — від написаного Галиною Терещук й Оксаною Думанською тексту і до створених творчою майстернею «Аґрафка» ілюстрацій — вишукано, виважено і злагоджено. Тож, як не читай її, як не аналізуй, нічого зайвого, непродуманого, притягнутого за вуха й беззмістовного у ній не знайдеш.

Я взагалі боюся будь-якого педагогізму, у будь-якій книжці, бо це наводить на дитину страшенну тугу. Мені так здається, що ми запровадили книгу для родинного читання – не просто абетку. Абетково розміщені тексти, що пояснюють значення слів чи змальовують епізоди із життя митрополита, це просто  форма, наповнена  цікавим змістом в супроводі непересічних візуальних образів. Хтось має прокоментувати дитині те, що вона прочитає. Хай це зробить  дідусь, бабуся, тато, мама… - з інтерв’ю з Оксаною Думанською

Перше, що у книжці про митрополита привертає увагу, так це цікаве й оригінальне оформлення. Лаконічна обкладинка з червоними абстрактними іконками одразу залучає до своєрідної інтерпретаційної гри, захопливе продовження якої очікує на читачів уже на сторінках абетки.

Кожна розгортка книжки — це нова літера, нові слова (аскет, ерудит, євреї, жарт, лічниця тощо), нова грань життя та діяння митрополита. При цьому, як стислі визначення абстрактних понять (таких, як Родина, Віра, Любов, Щастя…), так і факти про Андрея Шептицького лише задають тему для розмови і жодним чином не обмежують дитячої уяви.

андрей шептицький, митрополит, львів, книжка для дітей, абетка, концепт-бук, віра, надія, любов, релігія, церква, дитячі абетки, аґрафка

В, І, Р, А, Н, А, Д, І, Я, Л, Ю, Б, О, В. Якщо скласти ці літери, то матимемо три знайомі слова. А якщо візьмемо і збудуємо з них хатинку, то саме у такій хатинці, де панує віра, надія і любов, мріяв жити митрополит Андрей Шептицький.

Не менш важливим є і те, що усю інформацію не просто впорядковано за абеткою, але й об’єднано трьома ключовими для християнства ідеями. Тож, коли гортаєш сторінки цієї книжки, дійсно уявляєш хатинку, в якій «панує віра, надія і любов». Хатинку, в якій на усіх рівнях структури співіснують минуле й сучасне, особисте і загальне, реалістичне і фантастичне, доросле і дитяче. Затишну домівку, в якій і досі живе митрополит Андрей Шептицький. Не чергова українська історична постать із мовчазним й беземоційним портретом та «сухими» фактами життя на кшталт народився там-то, зробив те-то й помер тоді-то. А складна й цікава особистість. Людина, у якій велич інтелектуала, історичного діяча і мецената поєднуються з простотою близького та зрозумілого читачеві маленького хлопчика, доброго Тата і веселого жартівника.

Хочеться вірити, що згодом у подібному форматі з’являтимуться книжки і про інших знакових для України постатей. Адже саме такі видання можна без жодних вагань назвати якісною патріотичною літературою, здатною зацікавити дитину культурою та історією своєї країни.

Букмоль оцінює книжку в 5 мольок

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage