Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

“Середина світу”, змінні координати
Random
Надія Мельниченко, Букмоль
 
"Правда така ж непевна, як і люди, які її вигадують".
 
Роман “Середина світу” німецького автора Андреаса Штайнгьофеля побачив світ 1998 року, його встигли полюбити читачі різного віку, і не тільки в Німеччині. У 2016 з’явилося й ілюстроване україномовне видання – завдяки Видавництву Старого Лева та ініціативі перекладача Ірини Загладько. Це чесна книга, яка цілком вписується в категорію “ЛГБТ-література” для/про підлітків і водночас виходить далеко за рамки такої літератури. Це 425 сторінок болісного пошуку свого місця серед відмінних, пошуку можливостей порозуміння навіть там, де наглухо зачинені двері. А гомосексуальність головного героя – лише один із виявів інакшості. “Кожен з нас носить із собою ніж” – і кожен має свій варіант застосування цього ножа, для ближніх чи для себе самого.
 
Роман нашпигований протиріччями й конфліктами – протилежними цінностями, несумісними персонажами, тотальним нерозумінням, яке часом переростає в бажання завдати Інакшому фізичного болю. Родина оповідача Філа, його сестри Діани і їхньої матері Ґлясс – своєрідний посібник для вивчення вад та жахіть пересічної родини з традиційного ракурсу. Двійнята-безбатченки народилися того ж дня, коли їхня непристойно юна мати переїхала з далекої Америки до маленького провінційного містечка. Вони оселилися у старовинному маєтку, названому Візіблом, тобто Видимим. Місцеві жителі – “потойбічні”, що наїжачилися, не бажають миритися з чужинцями і воліли би взагалі не помічати новачків. Але будинок видно з будь-якої точки містечка, що розкинулося на іншому березі річки, як і вчинки та слова його мешканців. Підліткова жорстокість, цькування слабших, осуд “заборонених” сексуальних зв’язків, конфлікти батьків і дітей – тут усе доведене до крайнощів, максимально загострене. Родина Філа стає зручною мішенню для тих, хто боїться Інакшості й відмовляється визнавати право на Різність. Мішенню, яка несподівано починає захищатися і часом дає криваві уроки і соціуму, і собі.
 
 
Роман “Середина світу” німецького автора Андреаса Штайнгьофеля, Видавництво Старого Лева, лгбт, підліткова література, проблемні теми, що читати підліткам, найкращі книжки, підліткові проблеми, розуміння
 
Головні герої роману – колекціонери в пошуку особистої “середини світу” – без фіксованих координат, без надії на остаточне віднайдення. Філ колекціонує власні спогади, намагаючись через деталі минулого зрозуміти самого себе. Понад усе він хоче дізнатися правду про батька. Ґлясс воліє про це мовчати. Натомість вона педантично складає списки своїх коханців і відмовляється “ламати” дітей за надиктованими схемами — легко приймає гомосексуальність сина, але рішуче відправляє його ж на хірургічну корекцію форми завеликих вух. Скелети з шафи відлюдькуватої Діани – шанувальниці гербаріїв – постають перед читачем поступово протягом усієї книги. А перше кохання Філа – замкнутий бігун Ніколас – колекціонує загублені чи забуті речі й вигадує про них історії, залишаючись осторонь від самого себе. У цій книзі немає випадковостей – ані деталей, ні предметів, ні героїв. Жоден зі спогадів, жодного, навіть епізодичного персонажа, неможливо викреслити чи забути – надто тісно вони сплітаються з кожною наступною сторінкою.
 
Роман “Середина світу” німецького автора Андреаса Штайнгьофеля, Видавництво Старого Лева, лгбт, підліткова література, проблемні теми, що читати підліткам, найкращі книжки, підліткові проблеми, розуміння
 
“Середина світу” – не з тих текстів, у яких бувають продовження. Але з тих, які не відпускають довго. Символічно, що роман і починається, і завершується подорожжю через океан. Коло замикається, і читач ніколи не дізнається, чи зустрівся Філ із батьком – загадковим Номером Три, образ якого чіткішає аж наприкінці тексту. Читачеві не дозволили почути бодай ім’я того Номера Три – воно було сказане пошепки. Загалом, багато речей у тексті було сказано пошепки. Натомість те, про що соціум частенько воліє промовчати, звучить настільки чітко, що не дослухатися навіть трішки соромно – перед беззахисно чесними мешканцями Візіблу та їхніми історіями.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage