Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Рецепт зцілення від Мар’яни Савки
Random
Пам’ятаю той блаженний час, коли я ще школяркою ксерила вірші Мар’яни Савки з «Гіркої мандрагори», і саме в цей час для мене відкривався новий світ української літератури, не подібний до класичної, а такий близький і всеперевертаючий. Першою книгою Мар’яни, яку я сама змогла придбати і на презентацію якої поїхала у Львів за автографом, була «Квіти цмину». І вже так багато років Мар’яна Савка залишається однією з моїх найулюбленіших поеток. Особливо радісно було побачити, що вийшла Мар’янина книга «Пора плодів і квітів», бо там є тексти і з «Оголених русел», і з «Малюнків на камені», які можна перечитувати вже не на затертих листках А4.
 
Познайомившись з «Порою плодів та квітів», я згадала нашого великого письменника Василя Кожелянка, який завжди казав мені про те, що поетична книга повинна бути настільки цілісною, щоб один вірш дихав іншим. Мар’янина збірка вміщує поезію з 1995 року і до 2013, але вона настільки єдина, що одні тексти просто продовжують інші. Це така ніжна і сильна література, що спершу хочеться читати тексти таким чином, щоб занурюватись в них, як у море, а потім ніжитися у римуванні, яке є розкішним, але друге, певно, для літературознавців. Можливо саме тому тексти Мар’яни є такими сильними для мене, бо вони не лише торкають внутрішньо, вони є тим новим (!) в сучасній українській літературі. Звісно, відчутні й зміни в поезії Мар’яни: це і нові варіації силабо-тоніки і вічні верлібри. Наприклад, «Бостон джаз» дуже відрізняється формою від попередніх збірок, але не душею тексту.
 
Найчастішими образами поезії Мар’яни Савки є Бог, безкінечність, віра, любов, спасіння, квіти, дорога, листя, янголи, молитва… Здавалося б, що образи є звичними для поезії, але у Мар’яниному відсвіті воно все набуває сакрального, божественного характеру і навіть наймеланхолійніші тексти мають присмак добра та щастя. Неможливо не зауважити якого затишку приносять ілюстрації Даші Ракової, які є в збірці, вони відображають всі відчуття та післясмак від поезії Мар’яни Савки. І саме перший вірш у книзі наче віддзеркалює все, про що йтиметься аж до останньої сторінки:
 
***
 
плоди і квіти. вірші і вино.
усе забуто. все не є виною.
і двоє не поділено надвоє –
то просто тінь розгорнутим сувоєм
по через сад лягла як полотно.
 
Символічно, книгу Мар’яна присвячує тим, кого любить, і велика частина текстів написана особисто для рідних, близьких людей, найбільше присвят – письменникам. Одна з поезій написана і для мене, а це ж найбільша радість, коли улюблений письменник присвячує тобі вірш. Мар’яна переконує і мене, і себе, і читача, що насправді жодного страху в житті не існує, що за кожним смутком завжди приходить радість: «Тебе, малу дитину, / таку біляву, сонячну, лляну, / найкращий сон на груди загортає / а де страхи? Страхів давно немає – / вони також зібралися до сну».
 
І ще дуже хочеться згадати один з віршів Мар’яни Савки, що завжди в найскладніші моменти вдиху / видиху просто проломлюється в мене і з’являється на вустах:
 
Багдадська ніч
 
4.
 
тебе
мені доводиться прощати
і просити прощення
у себе
за те що тебе прощаю
бо не можу інакше
ніж тебе розлюбити
вороже мій
та коли я помру
хто ж за тебе
молитися буде
 
І я чекаю-чекаю нових віршів від Мар’яни Савки, бо вони такі ж цілющі, як плоди і квіти, що радують око художника, метелика, дитини…
 
Христя Венгринюк
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage