Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Про бублик і гроші
Random
У часи мого дитинства (а це були радянські часи) книжки, які б розповідали про гроші та бізнес, не видавали. Принаймні, я такого не пам’ятаю. Тому, коли я побачила у книгарні книгу «Кіра і таємниця бублика» із серії «Дітям про бізнес», вирішила її придбати. Уже для свого підростаючого покоління.
 
Прочитавши книгу, зрозуміла, що у ній ідеться не стільки про гроші, а радше, про те, що ніколи не втрачає своєї вартості – людські цінності. «У житті часто трапляється, що нас жбурляють додолу, топчуть, обливають брудом. У такі моменти ми думаємо, яким воно є несправедливим. Або й ще гірше: почуваємося нічого не вартим. Насправді ж байдуже, що відбувається з людиною: ніхто й ніколи не втрачає своєї вартості. Ми завше безцінні для тих людей, хто нас любить. Наша цінність визначається не тим, чого ми досягли чи скільки у нас грошей у кишенях. Головне, хто ми є…», – каже головна героїня повісті Кіра під час свого виступу на конкурсі ораторського мистецтва.
 
Успіх, визнання, високі показники у навчанні, розвинуті інтелектуальні здібності, матеріальні статки – ці речі всіляко пропагуються в теперішньому суспільстві. Інше- дружба, підтримка, любов, почуття – виступають на задній план або ж знецінюються. Тому книга «Кіра і таємниця бублика» є дуже актуальною.
 
За сюжетом головна героїня Кіра Клаусмюллер їде навчатися у Каліфорнію до Сполучених Штатів Америки. Досягти заповітної мрії їй допомагають пес Мані (що розмовляє людською мовою), двоюрідний брат Марсель, друзі Моніка та пан Гольдштерн, відомий фінансист. Останній навчив Кіру, як поводитися з грішми, розповів про їхню суть, в який спосіб гроші можна витрачати та примножувати. Так, Кіра, щоб досягти мети у житті, не лише добре вчиться в школі, але й заробляє гроші, виконуючи улюблену роботу – вигулює собак.
 
До поїздки у США дівчинка зустріла привітну бабусю, яка дала їй чарівне збільшувальне скло. З його допомогою, Кіра може завчасно стати на перешкоді злу та розпізнати ворогів. Ще в літаку Кіра знайомиться із своїм ровесником, хлопчиком-альбіносом Пітером, якого хочуть знищити, щоб забрати його спадок. Пітер також їде навчатися у Каліфорнію. Кіра рятує хлопця від біди і вони стають вірними друзями. Згодом виявляється, що Пітер є зведеним братом Кіри. Разом вони потрапляють в небезпечні пригоди. Однак сміливість та вірні друзі допомагають їм виплутатися з них і врятувати від смерті Пітера.
 
Кіра – дівчинка, яка прислухується до мудрих порад дорослих. Щоб покращити ораторські здібності та виграти конкурс ораторського мистецтва, Кіра знайомиться з Анною. Вона виграла конкурс раніше. Анна хворіє рідкісною невиліковною хворобою. Але рада новому знайомству і дає Кірі цінні поради щодо конкурсу.
 
Навчання у Каліфорнії, нові друзі і пригоди сприяють тому, що Кіра стає дорослішою та мудрішою. Це означає – не варто боятися труднощів у житті. Допомагаючи іншим, ми допомагаємо собі.
 
Книгу «Кіра і таємниця бублика» читати легко, оскільки події розгортаються швидко, динамічно, а кінцівка – щаслива. Автор цікаво розкриває тему грошей: гроші, це не якісь там папірці, чи ще гірше, – зло, а засіб для виживання, необхідна частина нашого життя. Тому до них треба ставитися відповідно, і точно – не зневажливо.
 
При цьому, хотілося побачити у сюжеті трішки драматизму. Надто все добре складається в житті головної героїні. Так, у неї з’являються труднощі у вигляді злої тітки Ерни, працівниці консульства, нерозуміння з боку батьків. Однак, за сюжетом, що б не сталося, усе буде добре. Але не завжди так буває. Не рідко ціна щастя, успіху, перемоги – надто велика, і часом за неї потрібно заплатити дуже велику ціну.
 
Подобається, що «Кіра і таємниця бублика» вчить таким важливим речам, як відповідальність, робота над собою, власними помилками. Образно кажучи, про бублик та його серединку – дірку. Перше – це матеріальний добробут, гроші, друге – те, що за гроші не купиш: людську гідність. Між цими двома речами важливо зберігати баланс і розвивати їх; завжди рухатися вперед.
 
Ольга Цурка
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage