Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Поетичне коло Маріанни Кіяновської
Random
«Ці вірші – глибокі, як чаші, важкі, як ключі…»
 
Чи знали ви, що 373 градуси – це температура кипіння води за Кельвіном? Це символічне число стало назвою нової поетичної збірки Маріанни Кіяновської, і саме 373 вірші зібрані під обкладинкою книги.
 
«373»- вибрані вірші, які накопичувались у творчому доробку поетеси близько 20 років. І якби не знати цього факту, а просто прочитати збірку з початку до кінця, могло б виникнути враження, що ці поезії не розділяють роки. Себто, попри величезну часову розгалуженість, вірші створюють суцільну картину, повну і гармонійну. Поетеса не зраджувала своєму стилю протягом років, її словниковий запас та досвід дозволяли оперувати у віршах колосальним масивом слів, проблем, думок… А ключові теми виокремленні і структуровані так, що часова межа написання поезій змивається.
 

Попри вказані в анотації дві провідні теми - боротьба зі смертю та любов, - для себе я знайшла їх значно більше. Але саме тому ми і називаємо поезію безмежним жанром, бо кожен читач відкриває для себе інший зміст у кількох рядках. Отже, вірші Маріанни Кіяновської можна було б об’єднати у такі тематичні блоки: Бог/життя земне, кохання (в усіх значеннях цього слова), пошук істини для себе і в собі. Хоча, ймовірно, останнє – першорядне. Певна річ, у збірці заховані ще багато тем, хоч і з меншим акцентом на них: старість, плинність часу, природні явища, страх, поезія тощо. Є вірші, після прочитання яких хочеться вийти на вулицю і слухати спів птахів. Є й такі, які спонукають заховатися під ковдру.
 
 
Чи пощастило Вам відчути у собі Бога? Бо Маріанні Кіяновській – так, чи, принаймні, так здається після прочитання її віршів. Не лякайтесь, ця збірка – не проповідування. Це, радше, внутрішня молитва, сповідь… Навіть розпочинається книга складеними до молитви долонями у прекрасній ілюстрації Творчої майстерні «Аґрафка». Врешті, ці твори - душа поетеси. У рядках ведеться пошук власного раю, життя, захованого у нас самих, чи то пак, прихованого від нас, але такого жаданого. І провідником до того світу має стати віра.
 
«Любою тебе…», «Кохаю…» - слова, що багаторазово звучать на сторінках збірки. Вони адресовані не лише людям, а й оточенню, природі, найменшим частинкам світу. Та завжди після них з’являється якесь «але». Інтимна лірика поетеси не завжди має «happy end», у ній, зазвичай, безліч перепон на шляху до щастя.
 
Важливими є вірші, що розкривають тему боротьби: з собою, з ідеалом, зі світом; пошуку істини у всьому, пошуку себе у всьому («Що істина? – Знання себе самої»). І все це змушує залишатися на самоті. Саме ці вірші є найбільш інтимними та глибокими не лише для авторки, а й для читача. Адже зачитуючись, розумієш, що у пошуку себе ми всі однакові.
 
Напевно, я росту, стаюся тихою,
В душі перевертаються слова.
То ними вибуваю – і не дихаю,
То раптом висихаю, як трава.
 
"Замикає" це поетичне коло неперевершена робота Творчої майстерні «Аґрафка». Їхні оригінальні ілюстрації у стриманих метафоричних кольорах (сірий – асфальт, минуле і безрадісне; зелений – молода, свіжа і повна сил трава, що проростає з-під асфальту, нове життя) не лише естетично обрамляють книгу, а й створюють паралельні віршам сюжети, тим самим доповнюючи їх.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage