Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
«Перемагаючи долю» – альтернативний підручник з історії для молоді
Random
Козацтво – один із найбільш захопливих періодів в історії України. Тоді було пролито багато крові і стята не одна голова задля високої мети – свободи нашого народу. Тут простежувалися яскраві приклади української майстерності в бою, побуті, одязі... І саме козацтво (принаймні для мене) завжди було однією з найцікавіших тем в шкільній програмі.
 
Чому я назвала цю книгу альтернативним підручником? У чому її найбільша цінність? У тому, що саме такі видання, цікаві та не перевантажені купою фактів і дат, зможуть доступно донести до дітей чи підлітків такі важливі аспекти української історії, як козацтво та його роль в житті народу і долі країни. І, мабуть, найціннішим є не те, що конкретні факти та події обрамлені захоплюючими пригодами і чудово промальованими образами козаків, а те, що сама книга просякнута духом патріотизму, віри та прагненням волі і свободи. А це так необхідно нам сьогодні! «Перемагаючи долю» - це той посібник моральних засад, який надихне на великі звершення задля своєї батьківщини, навчить вболівати душею і серцем за свій народ і дасть розуміння правди і справедливості.

 
На жаль, сьогодні в нас не так багато видань, які б розкривали підліткам (а саме у цьому віці формується світогляд людини) історичні шляхи, якими йшов наш народ. А точніше, їх практично немає. Тому дуже цікаво, що Олександр Зубченко взяв на себе частину відповідальності за цей аспект розвитку дітей.
 
«Перемагаючи долю» - книга багатогранна, хоч і наскрізь просякнута болем. На фоні козацьких протистоянь з ворогами перед читачами розкривається шлях двох братів – Івана та Юрка, яких спіткала важка доля: брати втратили батьків, один з них потрапив до Китаю, інший - у ясир. Але життя – складна штука – знову звела їх на рідній землі. І ось, провівши 10 років на чужині, вони не зраджують рідну землю та віру, а при першій можливості стають на їх захист.
 
У творі яскраво розкрита тема дружби. Наприклад, Іван знаходить вірних побратимів, з якими - і у вогонь, і у воду. Вони змагаються між собою у силі, жартують, а в часи біди - стоять один за одного горою.
 
Не оминув автор і любовної лінії. Розбавляє цю історію боротьби щире кохання Івана та Оксани. Сумно, звісно, спостерігати за Оксаною, яка марніє і плаче, чекаючи коханого вдома. А ще жахливіше, що таке життя чекало на всіх козачок. Але є й радісні миті, які війна таки виділяє для зустрічі закоханих.
 
І, врешті , тло роману відіграє чи не найбільшу роль: знущання ляхів, які роками вирізали та ґвалтували український народ, і постійні нищівні набіги татар, які полонили українців сотнями. І в цей нелегкий час єдиним захисниками стають козаки, що змушені розриватися і боронити країну з усіх сторін. Прикро, що і в рядах козацтва знаходились зрадники і слабодухі, через яких гинули невинні. Але такою була наша земля кілька століть тому, такою є наша історія. І ще більш прикро буде, якщо цей приклад не послужить уроком для нас сьогодні, коли ми знову стоїмо на роздоріжжі. Можливо, саме «Перемагаючи долю» підштовхне і молодих, і дорослих засвоїти цей урок і розкриє душу великого сучасного українського козацтва.
 
Р.S.: З нетерпінням чекаю двох наступних частин трилогії!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage