Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Напівлихий»: відкриття року в українському перекладі
Random
Валентина Вздульська, Казкарка
 
Захопливе похмуре фентезі про шлях до себе у світі відьом і магів, збудоване за зразками найкращих антиутопій.
 
В Україну прийшов іще один підлітковий бестселер: дебютний, але вже всесвітньовідомий роман британської авторки Саллі Ґрін «Напівлихий». Дія відбувається в сучасній Англії, в якій поруч із людьми, не порушуючи свого інкогніто, живуть білі й чорні маги. Поділ природний давно переріс у поділ політичний і став фундаментом для побудови суспільства тотального контролю. Чорні маги мають статус «ворогів народу», світ білих магів має своїх вождів та інститути репресій.
 
Головний герой, підліток Натан – син білої відьми і найжорстокішого чорного чаклуна. Амбівалентний статус стає причиною його нещасть змалечку. Переслідуваний владою, зазнаючи фізичних покарань, ув’язнення і навіть катування, хлопець повинен будь що отримати три магічні дари з рук батька до свого сімнадцятиліття, інакше він помре.
 
Похмура, атмосферна розповідь захоплює читача з перших рядків і не дає передиху до фіналу. Стиль авторки доволі простий, і він блискуче поєднується з прийомом очуднення. Наївний погляд дитини, що ще не здатна реагувати на несправедливість і жорстокість у ставленні до себе, з віком і випробуваннями еволюціонує – ні, ще не в бунт проти системи – але, для початку, в особистий супротив.
 
Жанрово «Напівлихий» перебуває одразу в двох гравітаційних полях. З одного боку, він продовжує ланцюжок популярних підліткових антиутопій, серед яких «Давач» (The Giver) Лоїс Ловрі, «Дім скорпіона» Ненсі Фармер, «Голодні ігри» Сюзанни Коллінз, разом з ними апелюючи до більш ранніх претекстів: Оруела, Хакслі, Замятіна і цілком реалістичного Солженіцина.
 
Водночас роман Саллі Ґрін куди більшою мірою зосереджений на ключовій для сучасної підліткової літератури етиці автентичності, ставлячи питання про пошук самобутності та свободу самовизначення. Свого часу Руссо пов’язував здатність розрізняти правильне від хибного з інтуїтивним моральним почуттям, голосом всередині нас. Проте Натанові апріорі доводиться мати справу з дуже різними голосами, продиктованими його половинчастою природою. І тут уже важить єдине – вибір, який він зробить.
 
Перша частина майбутньої трилогії вийшла друком в гарному автентичному оформленні у «Видавництві Старого Лева». І найперше за неї хочеться подякувати визнаному майстрові Віктору Морозову: читач не застряє «на мові», що є найпершою ознакою якісного перекладу, а словник підліткової літератури в Україні нарешті починає позбуватися надмірної цнотливості. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage