Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
М’яка книжка своїми руками
Random
Розвивальні книги - це чудовий помічник для батьків. Залежно від конструкції та наповнення, такі книжки сприяють розвитку уяви, мовлення, дрібної моторики та сенсорного сприйняття, збагаченню словникового запасу малюка. М’яка книжка навчить дитину розрізняти кольори, форми, текстури, предмети, цифри, властивості матеріалів тощо.
 
Ми пропонуємо кілька порад, як зробити розвивальну книгу-іграшку для дитини своїми руками так, щоб книжка була функціональною і приносила максимум користі.
 
Переваги м’якої книжки:
- вона значно міцніша, ніж паперово-картонна;
- переться;
- безпечна: книжку можна жувати, смикати та зминати;
- найкраще підходить для розвитку тактильного сприйняття та дрібної моторики;
- екологічно чиста.
 
З чого почати?
 
Пошиття тканинної книжки для малюка вимагає трохи часу, терпіння та багато любові. Спочатку намалюйте на папері схему книги, розписавши наповнення кожної сторінки. Це може бути вивчення цифр, геометричних фігур, овочів чи фруктів, тварин, пір року, погодних умов, кольорів або текстур.
 
При плануванні «сюжету» книжки пам’ятайте, що не потрібно вміщувати багато елементів: для найменших достатньо однієї геометричної фігури на всю сторінку, для старших, приміром, це може бути цифра і відповідна кількість яблук.
 
Книжкова конструкція може бути різноманітною:
- можна скріпити сторінки, зробивши з боків окремі вставки-смужки, і зшити або зв'язати їх разом;
- робити книжкові розвороти (дві сторінки разом), а потім або зшивати їх, зігнувши та пришивши «серединкою» розвороту до обкладинки, або ж накладати їх один на одного та прошити книгу по середині розвороту до обкладинки;
- внизу і вгорі кожної сторінки зробити петельки та зв’язати стрічною;
- проколоти у кожній сторіночці дірки (діркопробивачем) і з’єднати «книжковий блок» за допомогою гардинних кілець.
 
Які матеріали можна використовувати?
 
Може стати у пригоді все, що є під рукою: обрізи тканин, стрічки, шнурівки, ґудзики, блискавки, липучки, дзвіночки. Все це продається в будь-якому магазині тканин та фурнітури. Необов’язково використовувати швейну машинку, можна і вручну. Головне пришити всі деталі книги якомога міцніше задля безпеки малюка.
 
Матеріали для книжки повинні бути натуральними, без барвників. Сторінкою може стати будь-яка тканина, але краще використовувати м’яку і щільну, на зразок бязі, ситця, флісу чи фетру. Для деталей можна вибрати атлас, фліс, оксамит, шкіру, замшу, трикотаж, войлок і все інше, з чим хочете познайомити малюка.
 
Щоб зробити сторінки м’якими, можна вшити між двома відрізами тканини синтепон або паралон. Якщо дитина уже старша і Ви хочете зробити сторінки твердішими, між шарами наповнювача варто вкласти картон або пластикові пластини. Цікавим рішенням може стати вміщення у сторінку целофану, фольги чи інших матеріалів, які шуршать. Це сприятиме розвитку звукового сприйняття малюка і ще більше зацікавить його.
 
Оформлюємо сторінки
 
Звукові ефекти можна додати, вшиваючи також різноманітні дзвіночки, піщалки, бубенці у певні елементи сторінки. Добре використовувати природні матеріали: гречку, рис, пшеницю, − вони теж будуть звучати.
 
Розвивати тактильне сприйняття нам допоможуть різні наповнювачі та прикраси. Синтепон чи паралон - для створення об’ємних елементів (приміром, яблучко на дереві), бісер та бусини різного розміру (листочки, квіточки, вишиті елементи). Гладенький шовк чи атлас поруч з бархатом чи хутром.
 
Для розвитку дрібної моторики малюка Ви можете використовувати різні застібки: почепіть блискавку між крилами божої корівки, пелюстки квітів закріпіть ґудзиками, метелика прикріпіть на липучку. Восьминіг може мати ноги-шнурки, щоб дитина вчилась заплітати косички чи шнурувати взуття.
 
Додаємо родзинки :)
 
Діти дуже люблять заховані елементи. Зробіть у книжці кілька потаємних кишеньок і сховайте там дрібнішу деталь. Наприклад, бджілка під пелюсткою квітки, хлопчик, який стоїть за зачиненими дверима або цукерка у фартушку дівчини.
 
Елементи, які рухаються. Метелик на липучці, якого можна переносити ці сторінки на сторінку. Можна помістити машину на сторінку, з обох сторін пришити до неї стрічки, вмістивши їх в середину сторінки і вивівши кінці стрічок за межі книжки, і так перетягувати машинку з одного кінця сторінки до іншого.
 
Для старших малюків доцільно створювати написи на сторінках книги. Їх можна вишити, намалювати спеціальною фарбою для тканини або пришити окремо вирізані букви чи слова. Те ж стосується і цифр. Зробіть написи різних розмірів та кольорів, і згодом зможете порівнювати з дитиною кольори, форми та розміри.
 
Натхнення Вам у цій творчій справі! Але пам’ятайте: якою хорошою не була б книжка, без участі батьків вона не принесе користі.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage