Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Мамина книжка про Кузьму Скрябіна
Random

Юрій Мостовий, Друг читача

«Коли не знаєш, з чого почати, то закрадається думка: чи варто починати взагалі», – писав в одній зі своїх книжок Андрій Кузьменко, він же Кузьма Скрябін. Але виходячи з того, яким насиченим, цікавим та світлим було його життя: йому та його оточенню про нього – є про що розказати. А його мамі Ользі Кузьменко, в першу чергу.

Так вже сталося, що за останні два роки загибель Андрія Кузьменка у ДТП цієї зими стала черговою національною трагедією, що об‘єднала знову нашу країну. Тож книжку «Моя дорога птаха», яка вийшла у Видавництві Старого Лева в авторстві мами Кузьми, Ольги Кузьменко, можна вважати не лише «маминою книжкою», а й книжкою, яку буде цікаво прочитати палким прихильникам та просто симпатикам співака.

Авторка зізнається, що в її планах не було писати книгу спогадів. Вона ж бо музикант, а не письменниця. Але йшов час: матері було тяжко впоратися з горем, з втратою сина, допоки якось не прийшла одна сусідка і не порадила писати все, що спаде на думку, про дитинство Андрія, про все те, що болить. Спершу жінка не зрозуміла, та й не хотіла розуміти, як то писати? Але одного ранку піднялася, взяла ручку і почала. Не замислюючись над змістом та реченнями, згадувала всі деталі дитинства нашого героя, школу, університет, і їй стало трішки краще. «Мене ця книжка врятувала», – визнає мама Кузьми.

Розповідь починається зі згадки про чудовий сонячний день, коли у місті Самбір, яке поблизу Львова, народився Андрій, та період його раннього дитинства у селі Сіде. Село, де робив перші свої кроки, він з часом назвав – (по-дитячому так) «Сідедома».

У малого Кузьми була гарна фантазія. Андрій страшенно полюбляв вигадувати різні історії, які розповідав гостям.

Наприклад, про те, де беруться діти. За розповідями малого виявилось, що то лікар їх створює за допомогою целофанових пакетів, у які «набзикує всякіх лікарств», а в 5 років малий Кузьма любив розповідати історії, як нібито він служив в армії. Якби не музика, то, напевне, наш головний герой присвятив би всього себе себе написанню прози.

Перед другою частиною цієї маленької книжки авторка вставила оповідання свого сина для дітей «Тарасик, тролейбус і Святий Миколай», де розповідається досить зворушлива історія про те, як маленький вихованець дитбудинку Тарасик загадав собі під подушку батьків.

Також книга має низку чорно-білих та кольорових світлин з особистого архіву сім‘ї Кузьменків, цитати з пісень та повні тексти деяких пісень Андрія Кузьменка, а саме «Кінець фільму», «Лист до президентів» та «Мам».

«Моя дорога птаха» – символ материнської пам‘яті, символ пам‘яті для всіх тих, хто знав і любив щирого й веселого Кузьму Скрябіна та його пісні.

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage