Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Куховаримо з Мумі-мамою
Random
«Рецепти Мумі-мами» - книга для справжніх любителів мумі-тролів та творчості Туве Янссон. Таку книгу добре мати у власній колекції, бо вона гарно оформлена і містить чимало смачних рецептів з мумітрольського світу. А ще вона повертає у дитинство…
 
Найперше, що спадає на думку, - це те, що книга створена не стільки для приготування страв, скільки для зацікавлення самим процесом. Мені, дорослій людині, не так весело готувати за рецептами Мумі-мами, як би це було при готуванні страв разом з дітками. Ось вам прекрасний спосіб залучити малят до кухонних справ, щоб було і цікаво, і корисно. Яскраві ілюстрації, гарне оформлення, знайомі персонажі та уривки з книг Туве Янссон приковують увагу діток. І, хто знає, може саме рецепти Мумі-мами підштовхнуть ваших дітей до величних кулінарних звершень та створення смачних шедеврів.
Промовиста назва «Рецепти Мумі-мами» дещо оманлива. Адже під цією «кришкою» заховалось чимало порад і від Мумі-троля та Мумі-тата, від Нюхмумрика, Потішника, Вертя, Чмиха, Маленької Мю та інших мешканців Долини. Така собі інтернаціональна (для мумітрольського світу) кулінарна збірка.
 
Також під кожною назвою страви криється своєрідний її характер, притаманний персонажу, який готує. Ось як суп Нюхмумрика – мрійливий і з присмаком пригод, чи приперчені спагеті енергійної Мю, або ж фруктовий салат Чмиха, що внесе трішки радості у ваш обід тощо.
Страви у книзі різні: є й прості, як-от вівсяна каша, чи складні, радше призначені для якогось святкування. Наприклад, торт з вишнями або кукурудзяне різото Вертя. Є страви до сніданку, обіду та вечері, а є смаколики на особливі випадки – для холодного зимового вечора чи літнього пікніка. Звісно, послідовність страв у книзі нетипова, але і книга не є традиційним кулінарним порадником. Тут усе – за правилами «муміків», усе пристосоване до їхніх свят та звичаїв, як-от страви на обжинки чи до дня народження тощо.

 
Важливим елементом книги є не лише її прагматична цінність (спробувала кілька рецептів – смачно), але й морально-виховний аспект. Тут не лише страви, тут і традиції, і досвід, і, головне, любов, якою просякнутий кожен інгредієнт та процес приготування тих чи інших наїдків. Підживлені цитатами з книг, ці рецепти повертають нас у безтурботний і радісний світ мумі-тролів.
 
 
Туве Янссон ввела у тексти про мумі-тролів елементи кулінарії. А Самі Маліла проробила колосальну роботу, зібравши і упорядкувавши все так, адаптувавши страви та інгредієнти до наших, людських, умов та можливостей (бо ж не хочеться їсти якусь фантастичну їжу, зроблену з бозна-чого, властивого мумі-тролям).
 
І, звісно, обрамлення неперевершеними ілюстраціями Туве та цитатами з творів ще більше піднімає настрій і створює чарівну атмосферу приготування страв, а кухня ніби ось-ось перетвориться на кухню Мумі-Мами і довкола рознесеться запах свіжих оладок з варенням.
 
Тож веселого куховарення!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage