Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кучеряві мовчать і показують
Random
Ольга Купріян, БараБука
 
Мар’яна ПРОХАСЬКО. Кучеряві повертаються у місто. Кучеряві думають, що робити в дощ. Кучеряві відмовляються від ялинки на Різдво. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. – 12 с.
 
У 2016 році «Видавництво Старого Лева» зважилося на експеримент: видати картонки АБСОЛЮТНО без слів. Ну, хіба що за винятком назв книжок, які самі собою розповідають багато. Наприклад: «Кучеряві повертаються у місто». Або: «Кучеряві думають, що робити в дощ». Чи навіть так: «Кучеряві відмовляються від ялинки на Різдво». Це все – «мовчазні» книжки-картинки художниці Мар’яни Прохасько, яку читачі вже знають за трилогією про кротів.
 
Що важливо – все це родина Кучерявих робить разом. Тож чим не орієнтація на сімейні цінності?
 
Кучеряві – це, вочевидь, прізвище. Або ж якісна ознака, оскільки йдеться про родину, що складається з чотирьох людей із кучерявим волоссям. Мама, тато, двоє дітей – дівчинка і хлопчик. Усі Кучеряві. Ще є пес, автомобіль і батьковий примірник Камю. Мар’яна Прохасько розповідає історії з життя традиційної родини з міста: перша книжка – про повернення з відпустки в горах, друга – про день, що мав би бути нудним, адже дощ, третя – про цінності й принципи, яких не було в попереднього покоління. Як-от не ставити ялинки на зимові свята, зберігати ліс, не підтримувати браконьєрів.
 
  
 
Як бачимо, з книжки в книжку дорослішають теми, проблеми, так само, як і дорослішають читачі цих книжок. Найменші читачі впізнаватимуть реалії книжки «Кучеряві повертаються у місто», оскільки там найпростіша і знайома багатьом фабула: прокидання – сніданок – поїздка в машині – повернення додому. Далі йдуть походи в кінотеатр у дощовий день, гуляння в калюжах. Що важливо – все це родина Кучерявих робить разом. Тож чим не орієнтація на сімейні цінності? (Завважу, без звичних ґендерних стереотипів).
 
Діти виростають – теми складнішають. Час пояснити важливі поняття: стихійний ялинковий ярмарок – це незаконно, отже злочин, за який слід покарати винних. Цікаво, що в третій книжці «Кучеряві відмовляються від ялинки на Різдво» мама Кучерява служить у поліції, саме вона виписує штраф нелегальним торговцям ялинками. Тато ж, як можна зробити висновок із другої книжки, – людина гуманітарного покликання. Обоє не соромляться ходити з дітьми по калюжах і мають кумедні гумові чоботи.
 
 
Книжки без слів водночас легші для прочитання і складніші. Складніші, тому що треба вигадувати текст замість автора, включатися в оповідь, уявляти все нові й нові деталі у знайомих картинках. Простіші – тому що це весело й не так набридає, як один і той самий текст (а маленькі дітки часто люблять читати одні й ті самі тексти по багато-багато разів). І головне – читач не обмежений волею автора й вільний інтерпретувати картинки згідно зі своїми вподобаннями, переконанням і в міру свого життєвого досвіду. Зрештою, можна адаптувати розповідь під рівень конкретного слухача й таким чином продовжити «термін ужитку» книжки.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage