Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кольорова: дитяча поезія Мар’яни Савки
Random

Ірина Комаренець, Букмоль

У новій дитячій збірці “Босоніжки для стоніжки” Мар’яна Савка зобразила низку добрих, наївних, а головне близьких малечі героїв. Серед них босонога стоніжка, равлики Павлик і Петрусь, маленька, але дуже загребуща мишка, котище, якому стає зле на даху високого будинку:

Ой, зніміть мене, мур-няу,

Я ж маленьке кошеня-у!!!

Значна частина віршів Савки – це жартівливі замальовки, невеличкі казкові портрети, як-от таємничий “Чорний пан” чи “Гноми”. Певно, і дітям, і дорослим сподобається віршик “У нашої Насті”, де опис одягу всієї родини завершується дотепною ремаркою самої дівчинки:

І треба ж було

народитись такою!

Ото пощастило

родині зі мною!

Решта поезій мають цікавий жартівливий або повчальний сюжет. Наприклад, уже згадана маленька мишка дуже дбайливо обставляла свою нірку, тому тягла туди усе, що бачила. Бідолашка зробила фатальний вибір, вирішивши затягти до себе і білий хутряний хвіст хазяйського кота.

Одна з найкращих поезій збірки “Кольорова корова” щиро і зворушливо розповідає про важливість бути собою, про цінність індивідуальності і право відрізнятися, адже “На світі так багато чудесних кольорів”. Як на мене, подальше миття склянок і вишивання квітів на білих рушниках трохи псує красивий, ніжний образ кольорової корови, але таким є вибір авторки.

Частково вибиваються із загального легкого настрою збірки більш доросла поезія “Я і лис”, а також міфологічна “Весна”. Разом з тим, усі вірші написані майстерно, мають вдалі, небанальні рими. Помітно, що поетка ретельно подбала про їхню милозвучність.

 

“Босоніжки для стоніжки” проілюстровані молодою художницею Юлією Пилипчатіною. Раніше вона працювала над такими книжками, як “Гарбузовий рік” Катерини Бабкіної, “Одного разу на Різдво” Надійки Гербіш, “Зайчикове Різдво” Івана Андрусяка, “Калюжа” та “Мрія” Олега Чаклуна. Її ілюстрації прекрасно доповнюють поезію Мар’яни Савки: текст точно відображений у малюнку, є багато дрібних деталей, які цікаво розглядати з малечею, а також численні однотипні речі, які діти можуть полічити.

Художниця обирає до кожної поезії спокійну кольорову гаму, переважають неяскраві, у міру насичені тони. Усі персонажі мають власний характер. На їхніх обличчах, мордочках і писках бачимо живі, яскраві емоції – страх, задоволення, обурення, радість. Усе це свідчить не лише про майстерність художниці, а й про відповідальне ставлення до дитячої ілюстрації.

Ілюстраторка також додала особливої принади книжці, залишивши дітям можливість самостійно розмалювати деякі елементи: з десяток пар взуття для стоніжки, маленьку мишку, квіти на райському дереві.

За майстерність і увагу до деталей книжка Мар’яни Савки “Босоніжки для стоніжки”отримує 4 мольки.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage