Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Варламова Ірина
Клейтон Крістенсен: Як ви збудуєте свою родину?
Random
На книгу Клейтона Крістенсена «Як ви збудуєте своє життя?», що вийшла у «Видавництві Старого Лева», написано чимало прекрасних та яскравих рецензій. Однією із головних ліній, якою пронизані відгуки читачів, є цінності, що керують особистістю під час виконання тієї чи іншої роботи, вибору свого шляху, під час побудови бізнесу чи сімейних стосунків. 
 
От щодо останніх, то автор дуже органічно змальовує свої особисті родинні проблеми, які йому доводилось вирішувати. У нього це виходить щиро. І в цілому, така собі потрійна гра пана Крістенсена у поєднанні принципів дій людини на роботі, у власному бізнесі або у сім’ї, у розвитку себе, як особистості, виправдовується. Як не крути, ці три складові життя взаємопов’язані та залежні одна від одної.
 
Ідеальною можна вважати людину, яка успішно та гармонійно поєднала у собі усі три іпостасі - сім’янина, особистість та працівника (бізнесмена), але не так легко це дається, і, очевидно, не завжди досягається.
 
Основні думки автора та його помічників щодо роботи та хобі вже постали перед читачами у рецензіях та анонсах. А що ж пише Крістенсен про сім’ю? Чому цю книгу варто читати молодим батькам? 
 
Я б відзначила це видання, як помічника новій родині через те, що, тут пишуть:
 
1. Про шлюб.
 
Відносини молодих людей, які вирішили жити разом, перетворюються на сімейне життя, і без побутових виснажень та непорозумінь іноді просто не обійтися. Крістенсен радить використовувати такий собі спосіб взаєморозуміння - принцип «пам’ятати про роботу, яку необхідно виконати». У книзі подана проста порада ставити себе на місце іншого, коли виникає певна «драма», але так, щоб зрозуміти, чого насправді чекають від тебе, якої допомоги чи підтримки прагнуть.
 
Цитата:
«Розуміння природи такої роботи вимагає хорошої інтуїції й серйозної емпатії.
Вам потрібно не просто уявити себе на місці дружини, але й уявити, як їй живеться загалом». (с.98)
 
2. Про дітей.
 
Кожен хоче відчувати себе хорошим батьком або матір’ю. А стосунки у родині, де вже є діти, набувають нової якості, і часто молоде подружжя сприймає такі зміни досить важко. Час невпинно летить, і треба його ще ефективніше розподіляти. Виховання дітей не може відходити на задній план, якими би зайнятими ми не були.
 
Варто вдумливо прочитати розділ «Ваші діти на кораблі Тесея», а також «Школи досвіду». На перший погляд, це прості відомі істини. Але так по-батьківськи, як Крістенсен, мабуть, ніхто ще про них не говорив. Для пояснення своїх ідей він проводить аналогії з системою роботи великих компаній, де є засновник, товар/послуга, клієнт, робітники... Схожі ролі і взаємовідносини ми маємо і у сімейному житті.
 
Болючої теми торкається автор, коли запитує нас, чого ми справді вчимо своїх дітей: того, що їм потрібно, чи того, що прагнемо самі? Чи не закреслюємо ми своїми нездійсненними бажаннями особистість та потенціал дітей?
 
Цитата:
«Чи допомагає ваша участь засвоїти життєво необхідні навички командної гри,
заповзятість, уміння відповідально готуватися й бути терплячою дитиною?
Можливо, діти просто роблять те, що ви їм кажете?» (с.114).
 
3. Про батьків. 
 
Це виокремлення є дещо умовним, адже для своїх батьків ми завжди залишаємося дітьми, а тому принципи у відносинах з ними залишаються тими ж самими, тільки мають інший вектор. І ось знову потрійна зброя автора, цього разу - «Ресурси-процеси-пріоритети».
 
Розкриваючи суть такої теорії, Крістенсен наголошує на тому, що батьки мають якомога більше надавати своїм дітям ресурсів, будь то навчання, хобі, певні навички тощо. Батькам необхідно слідкувати, як дитина користується своїми ресурсами (процеси), але у визначенні пріоритетів слід пам’ятати про те, що замінити їх на свої - означає закреслити в дітях особистість і позбавити їх почуття відповідальності, впевненості у прийнятті рішень та у зроблених кроках. 
 
Клейтон Крістенсен не дарма поєднав свій підхід і його обґрунтування з легендою про корабель Тесея. Бо справді, якщо досвідчені батьки замінять всі деталі (рішення та пріоритети) корабля (молодої сім’ї своїх дітей), то чий це буде корабель? На додачу автор відверто зізнається:
 
Цитата:
«Озираючись на своє дитинство, я розумію,
що найбільша батьківська допомога полягала не в тому, що вони робили за мене,
а якраз у тому, чого вони за мене не робили». (с.116).
 
Цінні слова у книзі і щодо ставлення до своїх батьків, які, попри все, вкладали у наше життя свої сили. Автор навів приклад, коли задля допомоги батьку, що тяжко занедужав, син залишив омріяне навчання в Оксфорді і повернувся додому... Бо він - син, і батько потребує його допомоги. Бо рідні - це люди, заради яких варто навіть призупинити життя... І, врешті, без злості, розчарування та сварок, син отримав новий  досвід, що лише на краще скорегував хід його подальших звершень.
 
Книга читається швидко, та розгортається не одноразово. Абсолютно всі підсумки автора після кожного розділу хочеться переписати до нотатника. Щастя, успіх, бізнес, кар’єра, задоволення, сім’я, батьківство, мудрість, робота, перспектива, користь... – «хмара тегів» до цієї книги була б величезною.
 
Та книгу Клейтона Крістенсена «Як ви збудуєте своє життя?» несправедливо відносити лише до класу видань про бізнес, до літератури із саморозвитку чи посібників з мотивації. На лише 186 сторінках тут схований фундамент «Клейтонових шкіл життєвого досвіду». І, на мою думку, особливо ці задатки потрібні молодим людям, що створюють сім’ї і мають маленьких дітей.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage