Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Казка про розуміння кози і не тільки
Random
Мабуть, багатьох читачів здивувала назва нової книги Тараса Прохаська та Мар`яни Прохасько «Як зрозуміти козу». Особисто мені вона здалась дивною, майже до кінця самої книги. Не тому, що про козу зрештою йдеться лише в останній третині книги, а тому, що сама суть цієї «кротячої історії» захована наприкінці  у кількох, здавалося б, дуже незначних, але насправді надзвичайно вагомих словах персонажів. 
 
Перш за все, ця історія про відкриття. Адже юні герої відкривають для себе не лише чарівне свято Святого Миколая і радість дива, вони потрапляють у чужі краї, знаходять нових друзів, роблять цікаві спостереження. Виявляється, що порозуміння з іншими тваринами, які живуть в абсолютно інакшому просторі, теж може приносити радість. І головне: герої відкривають для себе, що коли ти сміливий і впевнений у собі, тобі вдасться все, і навіть найбільші життєві шторми вгамовуються та перетворюються на спокійне море.
 
Ще ця книга про дружбу. Дружбу, яка здатна подолати усі незгоди, яка триває, навіть коли герої сваряться, яка дає силу вірити у диво і у досягнення мети. Дружбу, яка гарантує: тебе завжди підтримають у важку хвилину, і ти ніколи не будеш самотнім. 
 
Ця історія вчить нас цінувати усе, що маємо. Мабуть, тут варто процитувати цапа:
 
«Озирніться. Що є довкола нас? Море! За морем нічого не видно. Воно відділяє нас від решти світу. Але що є море? Це велика вода! А вода не тільки розділяє, але й об’єднує береги! Вона принесла до нас «Метафору» з іншого берега! Ці відважні діти подарували нам радість! Надіюся, що і ми їм. Але що є радість? Це коли щось лишається у серці. Тепер прийшла пора прощатися. Ви поїдете, а у серцях навічно залишиться любов».
 
У цій книзі також багато щастя. Бо, як йдеться, «Щастя – це коли дуже цікаво. А тепер було неймовірно цікаво»: корабель та теплі зимові шапки, нескінченне море, тюлені та дельфіни, кози, і.... щастя народження нового життя! І, звісно, перше кохання... Таке смішне, боязливе і щире. А хто у кого закохався – нехай буде для вас сюрпризом:)
А насамкінець, таки трішки про козу. Уявіть собі, що ви опинилися на невідомому острові та побачили незнайомих істот, з якими доведеться знаходити спільну мову. Така ситуація спіткала героїв книжки. Вони познайомились з козою, і довелось вже з нею якось порозумітися.  Але друзям навіть словник іншомовних слів не знадобився. Бо, «якщо хтось запитає, як зрозуміти козу, я відповім  – дуже просто, треба лише хотіти її зрозуміти». Ось основна, як на мене, теза цієї книги – ми завжди можемо досягти порозуміння з будь-ким, варто лише цього хотіти і докласти зусиль. І йдеться не лише про взаєморозуміння з іноземцями в мовному аспекті, а й про повагу та довіру в родині, дружбу, про відповідальність та розважливість, про вірність у відносинах і про бажання змін. Маю надію, що ця казка про порозуміння  таки втілиться і в нашій реальності. 
 
P.S.: Особливий поклін Мар`яні Прохасько за ці чудові ілюстрації, і, зокрема, за неймовірних єврейських кіз. 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage