Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Джордж і таємний ключ до Всесвіту»: врятувати світ може кожен
Random
Анастасія Суворова, Букмоль
 
Джордж і таємний ключ до Всесвіту / текст Стівена Гокінґа, Люсі Гокінґ; ілюстрації Ґаррі Парсонза / [переклад з англ. Ганни Лелів]. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.
 
Джордж і скарби космосу / текст Стівена Гокінґа, Люсі Гокінґ; ілюстрації Ґаррі Парсонза / [переклад з англ. Ганни Лелів]. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.
 
Чим є землетрус? Землетрус – це підземні поштовхи й коливання земної поверхні, які виникають у результаті раптових зрушень і розривів у земній корі. Тобто, земля, якій ми звикли довіряти посіви, будинки, самих себе, руйнується під нашими ногами. І ми нічого не можемо зчинити.
 
Що відчуває людина, якій повідомляють, що її тіло невиліковне? Що те, чому ми звикли беззастережно довіряти, виявляється ненадійним. Як не зламатися, якщо зламана твоя опора?
 
Стівен Гокінґ — один з найвидатніших фізиків-теоретиків нашого часу, у якого ще в юному віці був виявлений бічний аміотрофічний склероз. У віці вісімнадцяти років йому оголосили, що хвороба розвиватиметься, поки не призведе до повного паралічу. Йому прогнозували жити ще два-три роки максимум. Проте сьогодні Гокінґу 75 років, у нього троє дорослих дітей, Орден Британської імперії і світове визнання, незважаючи на те, що зараз він практично не може рухатися.
 
У 2006 в співавторстві зі своєю дочкою Гокінґ написав дитячу науково-популярну книгу «Джордж і таємний ключ до Всесвіту», що пізніше стала трилогією. Саме про неї мені й захотілося розповісти.
Чому відразу не почати з цього? Тому що, не знаючи нічого про автора, враження від книги буде іншим. Наприклад, люди, які чули про те, що вбивцю Джона Леннона заарештували читаючим «Ловець в житі» по-іншому сприймають книгу, ніж ті, хто зачепився за неї поглядом, під час безцільного блукання між книжкових полиць.
 
Книга «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» — поєднання фантастичних пригод, детективної історії, цікавих фактів про космос і гарного почуття гумору. Загалом, це класична дитяча книжка, у якій є протистояння між добром і злом, мораль і разом із тим легкість. Стиль автора досить простий, але не сухий, з цікавими та не надто розлогими описами. Читаючи цю повість, дуже швидко починаєш довіряти написаному, здебільшого, завдяки персонажам.
 
 
Головний герой — Джордж — хлопчик, який зростає в досить незвичній сім’ї. Його батьки не схвалюють будь-яку техніку — вони все роблять самотужки, ходять на мітинги і постійно намагаються донести до людей думку про те, що Землю потрібно рятувати, поки не стало пізно. Але яким б вони не були правими, через особливості їхніх поглядів на життя Джордж не тільки виріс надзвичайно сором’язливою дитиною, але й постійно страждає. Він часто зазнає глузувань і знущань від однолітків, тому що позбавлений тих речей, які для багатьох є буденністю: телефону, комп’ютера, телевізора. Однак, вихований у родині, де настільки не люблять і не приймають науку, Джордж лише більше захоплюється нею, через що між хлопчиком та батьками часто виникають непорозуміння.
 
Ох вже ці дорослі! Вічно вони все вивернуть по-своєму, щоб виходило, ніби вони завжди праві!
На щастя, за випадковим збігом обставин Джордж знайомиться з дівчинкою на ім’я Енні. І вона — його повна протилежність. Ексцентрична й самовпевнена Енні постійно вигадує неможливі історії та демонструє Джорджу світ за межею шкарлупки маленького міста, перевертає з ніг на голову його уявлення про світ.
 
Звісно, що в історії про Джорджа безліч інших персонажів: злий професор Віздок, компанія Джорджевих однокласників, батько Енні… Але хотілося б розглянути єдиного фантастичного героя повісті — всемогутнього комп’ютера на ім’я Космос. Комп’ютер, який вміє говорити, показує неможливі наукові речі зсередини і постійно розповідає про те, що він кращий комп’ютер в світі. Оскільки Гокінґ уже протягом років спілкується з оточуючими за допомогою «механічного голосу» спеціального комп’ютера, асоціюється цей персонаж, звичайно ж, із ним. З Космосом пов’язані найвеселіші сцени, незважаючи на те, що за всю книгу надрозумний комп’ютер настраждався мало не більше всіх. Стівен Гокінґ старанно займається своїми науковими працями, але при цьому він ніколи не пропустить шансу розважитись. Він із радістю приймає участь у різноманітних шоу та заходах, декілька раз з’являвся в комедійних серіалах, у Сімпсонах «сам» озвучував свого персонажа і навіть під час своїх лекцій не скупиться на жарти.
 
— А скільки треба часу, щоб народилася зірка?
— Десятки мільйонів років. Сподіваюся, ти не поспішаєш.
Книги «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» і її продовження «Джордж і скарби космосу» читаються на одному диханні, залишають після себе гарний настрій, мотивацію і бажання приступити до роботи (до того ж не обов’язково наукової). Хочеться відзначити якісний переклад і також відмінне видання книги: для зручності всі наукові вставки виділені, текст доповнений простими і симпатичними ілюстраціями та кольоровими фотографіями космосу, а обкладинка містить цікавий «секрет». В обох книжках багато базової інформації про планети, зірки, сонячну систему. При цьому найцікавішою видається інформація про чорні діри, завдяки яким Гокінґ власне й отримав всесвітнє визнання. Вона викладена коротко, просто і, головне, зрозуміло і для дітей, і для дорослих.
 
Відразу після прочитання мимохіть починаєш цікавитися і заглиблюватися в теми чорних дір і космосу загалом. Отож хто знає, можливо, прочитане залишиться просто набором цікавих фактів, а, можливо, покладе початок нової професії для вас чи вашої дитини.
 
Дуже тішить в історії про Джорджа і сама позиція авторів. У повістях не засуджуються ні такі люди, як батьки Джорджа, що занадто негативно ставляться до технологій, ні схиблені на науці вчені. Сюжети обох книжок переконують, що усі вони мають одну мету — врятувати Землю. Робити це можна різними способами, можна вибрати свій, а можна знайти «золоту середину».
І в цьому немає нічого поганого.
 
Я хочу сказати, що наука насправді дуже важлива. Без неї ми б нічого не розуміли в навколишньому світі. А якщо ти нічого не розумієш, як же тобі дізнатися, правий ти чи ні, як прийняти правильне рішення? 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage