Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дитячий експерт: Чарівні світи Саллі Ґрін і Джоан Ролінґ
Random

Марічка Ясіновська, Казкарка 

Гм… Мабуть, у Великобританії справді живуть маги, бо ж не встиг затихнути бум Поттеріани, як іще одна британська авторка, Саллі Ґрін, написала круту книгу про прихований від звичайних людей чарівничий світ.

«Напівлихий» – книжка про напівбілого-напівчорного мага Натана – вийшла минулого року одночасно у більш ніж сорока країнах, різними мовами. Ми з мамою прочитали і з нетерпінням чекаємо продовження.

Я сьогодні не буду описувати «Напівлихого», як можна зрозуміти з назви допису, а порівняю світи напівлихого Натана і Гаррі Поттера.

Обидва світи знаходяться у Британії. І там, і там є чарівнича рада (Рада Білого відьмацтва і Міністерство магії). Чарівники не зразу можуть контролювати свої вміння: в «Напівлихому» відьмолітки отримують свої Дари у 17 років, а мешканці світу Поттера навчаються у чарівничій школі, щоб опанувати свої таланти. В обох світах повноліття настає в 17 років. У Поттеріані чаклуни можуть чарувати як хочуть: лікувати, захищатися, літати, але тільки за допомогою чарівною палички. У світі Натана чарівники можуть чарувати лише в тих галузях, до яких отримали доступ, прийнявши свій Дар, але без якихось магічних об’єктів. Так що, як бачите, ці чарівні світи і різні, і схожі.

Гаррі та Натан теж трохи схожі. Вони не хочуть убивати. У них обох є таємні побоювання. Гаррі часом сумнівається, чи він не темний, бо вміє розмовляти парсел-мовою, а Сортувальний капелюх казав, що йому було б добре у Слизерині. А в Натана є сумніви, чи він Білий, чи справді Чорний, хороший чи поганий? Він добрий до тих, хто його не ображає, але кривдникам дає відсіч.

У Гаррі з Натаном є ще одна спільність – вони сироти. Батьків Гаррі убив Волдеморт, найславетніший темний чаклун свого світу. Історія Натана – інша: Маркус, найславетніший Чорний чаклун свого світу, – його тато, а маму Натана, Білу відьму, змусила вчинити самогубство Рада Білого відьмацтва. Та все ж Натанові, напевне, більше пощастило, бо він живе з люблячими бабусею, братом Арраном і сестрою Деборою. Є ще, правда, інша сестра – Джесіка, яка постійно його ображає та провокує. У Гаррі ж уся рідня не дуже прихильна до нього, тобто дуже не прихильна. Та вони хоч не можуть користуватися магією…

Але вернімося до Маркуса і Волдеморта. Волдеморт разом зі смертежерами, якими він верховодить, хоче владарювати світом. А от у «Напівлихому» невідомо, хто почав протистояння – Білі чи Чорні. Маркус і Волдеморт схожі тим, що вбивають заради вигоди: Маркус поїдає серце тих, кого вбив, якщо йому потрібен їхній Дар; Волдеморт вбиває людей і використовує їхні душі для створення горокрасів.

І Саллі Ґрін, і Джоан Ролінґ живуть в Англії, обидві пишуть про хлопців-підлітків із магічними талантами. Навіть зовні вони, як на мене, схожі. :) Хто знає, може, колись поїду в Британію і зустріну там Гаррі чи Натана? А може, якогось іншого чарівника – і напишу про нього книжку. :)

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage