Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читаємо разом. «Країна мумі-тролів-1»
Random
Як затишно, тихо падає сніг за вікном й скільки спокою ховається в цих м’яких зимових пейзажах… певно й ваші мацьопи так само цілісінький грудень стурбовано обмінювалися з однокашниками останніми новинами про близький кінець світу? Гадаю минуло вже досить часу з заповітної дати, щоб відносно легітимно вважати, що апокаліпсис знову не відбувся, адже навіть невиправні реалісти, як от ми з вами, можемо дозволити собі полегшено зітхнути від цієї безперечно втішної думки. Намагаючись заспокоїти своїх малюків й налаштувати їх на більш райдужні настрої в передсвятковий період, ми, звісно, звернулися до нашої улюбленої книжкової шафи, однією з безперечних прикрас якої є серія «Країна Мумі-тролів» дивовижної Туве Янсон.
 
Адже ви знаєте найвідомішу та найбільш титуловану казкарку Фінляндії Туве Янсон, маму ласкавих мумі-тролів, метких чмихів, романтичних нюхмумриків й переливчастих хропусів? Вам буде цікаво дізнатись, що вигадниця Туве почала створювати казковий світ довкола Долини мумі-тролів ще далекого та буремного 1945-го, й вже майже 70 років неймовірними пригодами Мумі-троля та його друзів більш ніж 30 мовами світу зачитуються малі й дорослі діти на всіх 6 континентах.
 
Тепер ви напевно розумієте, в якому захваті ми були від такого чудового приводу нарешті познайомити своїх мацьоп з улюбленими казками про Мумі-троля. В першу книгу цієї книжкової серії увійшла повість «Маленькі тролі та велика повінь», в котрій ваші малята в тривалій подорожі крізь розбурхану стихію познайомляться з лагідною Мумі-мамою та її улюбленим синочком Мумі-тролем. Потім всі разом вони відшукають загубленого Мумі-тата й цілу навалу нових надзвичайних друзів й разом щасливо оселяться в привітній та сонячній Долині мумі-тролів. Таке добре й радісне знайомство з населенням казкового світу Туве Янсон підготує ваших малюків до невеличкої катастрофи у наступній повісті – «Комета прилітає».
 
Саме в цій пригоді на порозі Мумі-дому, серед мороку ночі й під струменями холодної зливи, з’являється нещасний та похмурий філософ Ондатр, що невпинно розмірковує про марність усього й пророкує неминучу загибель їх прекрасній малій планеті. Звісно, що безхатченка Ондатра радо й гостинно приймають в Мумі-домі. Проте здається, що сама світла та безжурна Долина мумі-тролів нечутно повстає проти його сумних передбачень й невпинного скиглення, тому з поважним Ондатром нескінченною низкою трапляються комічні незручності.
 
Досхочу наслухавшись сумних ондатрових прогнозів, Мумі-троль вирішує знарядити експедицію й дізнатись справжні причини дивних змін у природі. Вони прямують просто до обсерваторії в Самотніх горах. Проте ні звістка про комету, що наближається, ні небезпечні пригоди, які чекали на них із Чмихом за кожним вигином ріки, ніщо не затьмарювало переконання Мумі-троля в невідворотному хеппі енді Він добре знав – Мумі-мама неодмінно все владнає, треба лише встигнути повернутися додому. Завершуються їх мандри щасливо, на висипаній золотавим піском долівці морської печери, в оточенні нових друзів та рідних, де в балії з теплою водою принишкло відмокає присоромлений панікер-Ондатр.
 
Мало кому відомий цікавий факт, що сама Туве вносила зміни в цю повість. У широко знаних російських виданнях цієї казки фігурує бешкетна мавпочка, а на сторінках української книги ви зустрінете зовсім нового героя.
 
Третя повість, що увійшла в першу книжку серії – «Капелюх чарівника» - є ще більш чарівною, ніж обидві попередні. Тепер в Долині мумі-тролів з’являються цілих два чарівних артефакти, через що неспокійне життя її мешканців перетворюється на суцільний магічний гармидер смішних та непередбачуваних, а часами – й таємничих подій, спостерігати за котрими буде цікаво всій родині, від дошкільнят до поважних прадідусів.
 
Всього Туве Янсон написала 9 чудових повістей про мумі-тролів. Всі вони увійшли до серії «Країна мумі-тролів», і кожну з історій письменниця проілюструвала власноруч. Саме малюнки Туве ви знайдете на сторінках цієї та двох наступних книжок. За мотивами всесвітньо відомих казок про мумі-тролів було відзняли цілу низку мальованих та лялькових мультфільмів, мультиплікаційних та навіть аніме-серіалів не лише в Фінляндії та Швеції, але й у колишньому Радянському Союзі, Японії, Польщі, Німеччині та Великобританії, а в фінському містечку Наанталі величезний Мумі-парк Muumimaailma навіть зайняв цілий острів Кайло. Вітаємо й вас в казковому світі Туве!
 
Джерело: Childbrand
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage