Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читати з екрана чи на папері? Дослідження ефективності
Random
 
Що ефективніше: читати з екрана чи на папері? Відповідь на це питання спробували дати дослідники з Дартмутського коледжу та Університету Карнегі-Меллон (США). Провівши експеримент, вони виявили, що, читаючи текст на папері, людина краще сприймає загальну картину оповіді, а при читанні з електронного носія – більше фокусується на деталях.
 
У рамках експерименту вчені досліджували швидкість сприйняття тексту та глибину осмислення матеріалу залежно від носія інформації. Дослідження проходило у кілька етапів, у кожному з яких брали участь від 60-ти до 119 читачів віком 20-24 роки.
 
Учасників розділили на дві групи, одна з яких читала текст, надрукований на папері, інша – на екрані ноутбука, після чого усі складали тест на знання прочитаного тексту. 66% читачів, що користувалися паперовими носіями, дали правильні відповіді, тоді коли серед учасників, що читали з екрана, цей показник становив лише 48%. При цьому 73% читачів електронного варіанту краще запам`ятали деталі, у той час, як цим могли похвалитися 58% читачів друкованого тексту.
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage