Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Чим раніше, тим краще», – вчені про вивчення іноземних мов
Random
Починати вивчати іноземну мову найкраще у ранньому віці, – переконані американські дослідники. Вчені провели спостереження та визначили, що діти-білінгви та ті, які перебувають у двомовному середовищі, здатні швидше приймати рішення, мають краще розвинену пам’ять та є більш успішними у дорослому житті.
 
 
Дослідники Вашингтонського університету спостерігали за 16-ма малюками, яких поділили на дві групи. У першій були діти, чиї батьки розмовляють лише англійською мовою, у другій – англійською та іспанською. Під час експерименту діти слухали звуки, як нейтральні, так і характерні для тієї чи іншої мови. У цей час науковці спостерігали за реакцією малюків за допомогою магнітоенцефалограми.
 

 
Як показали результати дослідження, діти, які ростуть у білінгвальному середовищі, мають краще розвинені когнітивні навички, а саме – мову, пам`ять, уяву. Їхні префронтальна і орбітофронтальна області мозку сильніше реагують на мовні потоки. Також вони здатні швидше приймати рішення та вирішувати проблеми, зокрема завдяки тому, що з раннього віку вчаться розрізняти мови та перемикати увагу з однієї мови на іншу.
 
При цьому, вважають вчені, для вивчення мови не обов`язково чекати, поки малюк почне говорити, адже, як доведено іншим дослідженням, діти здатні сприймати й розрізняти мову ще в утробі матері.
 
«Діти з двомовних родин отримують практику у вирішені задач, пов'язаних з виконавчою функцією, навіть ще до того, як починають говорити», –  зазначила  учасниця дослідження Ная Ферян Рамірес. При цьому вона не називає конкретного терміну, коли варто починати вивчати мову, але переконана, що робити це потрібно у ранньому віці.
 
«Діти, які постійно чують дві мови, залишаються «відкритими» до звуків нових мов довше, ніж їхні одномовні однолітки. Двомовність покращує роботу мозку та робить мозки малюків більш адаптивними», – додає інша учасниця проекту Патрісія Кул.
 
 
Багато досліджень підтверджує переваги двомовності. Приміром, вчені  Національного центру біотехнологічної інформації (США) довели, що дорослі-білінгви мають більш розвинену виконавчу частину мозку, ніж ті, які говорять тільки однією мовою. Тобто двомовні дорослі краще перемикають увагу між завданнями і демонструють вищий рівень у вирішенні проблем і плануванні. Це дозволяє двомовним людям бути більш успішними у навчанні та на роботі, а також допомагає запобігти низці дегенеративних захворювань, серед яких слабоумство чи хвороба Альцгеймера. 
 
Виховати дітей білінгвами можна навіть розмовляючи лише однією мовою. Як це зробити – ось кілька порад:
 
1. Якщо у родині розмовляють кількома мовами, варто використовувати метод «один з батьків – одна мова», тобто щоби кожен із батьків говорив з дитиною іншою мовою. Так малюк вчитиметься реагувати на різні мови та «перемикатися», відповідаючи комусь з батьків;
 
2. Ви можете дивитися з дитиною іноземною мовою різні мультфільми чи телевізійні шоу;
 
3. Знайдіть для маляти іншомовне середовище, це може бути як дитячий садок, де діти і викладачі говорять іноземною, так і розмовні клуби, де частими гостями є саме носії мови;
 
4. Читайте разом книги-білінгви (написані двома мовами). 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage